SinarHairan

KHASIAT DAN KEBAIKAN PETAI

loading...


Petai

Pokok petai atau dalam bahasa saintifiknya disebut Parkia speciosa ( juga disebut kacang pahit, Thai: sataw (สะตอ)kacang klaster berpusingyongchaayongchaak atau kampai, zawngtah atau kacang busuk).

Sebenarnya ramai antara kita yang tidak tahu akan kebaikan petai. Kita benci akan petai kerana baunya lantas tidak pernah memikirkan apakah kebaikanyang tersirat di sebalik bau nya yang ehem- ehem itu.


Tahukah anda bahawa bau busuk daripada petai itu terhasil daripada gas metana semulajadi yang tersimpan dalam isi kekacangnya.

Antara kebaikan- kebaikan petai ialah:

1) Dapat merawat masalah hati,kencing manis (Diabetes), dan buah pinggang.

2) Daun petai dapat merawat demam kuning.

3) Mengurangkan risiko penyakit strok.


4) Membantu perokok untuk berhenti merokok kerana vitamin didalamnya dapat membantu mengurangkan ketagihan kepada nikotin.

5) Mengurangkan derita penghidap anemia kerana petai kaya dengan zat besiyang dapat membantu menstimulasikan pembentukan sel darah merah.

6) Petai dapat mengurankan depresi kerana mengandungi Trytophan.

7) Mengurangkan risiko tekanan darah kerana mempunyai nilai potasium yang tinggi tetapi garam yang rendah.



8) Petai juga berkemampuan untuk membekalkan tenaga yang tinggikerana, biji kekacang petai mengandungi gula semulajadi seperti fruktosa, glukosa, sukrosa dan kombinasi daripadanya

9) Petai juga mempunyai empat kali ganda lebih banyak proteindua kali ganda lebih banyak karbohidrat, lima kali ganda lebih bnyak Vitamin Adan dua kali vitamin-vitamin yang lain jika dibandingkan dengan buah epal.

10) Dalam perubatan tradisional Melayu, biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan
loading...
loading...

0 Response to "KHASIAT DAN KEBAIKAN PETAI"

Catat Ulasan