loading...
Khasiat dan Kebaikan Petai Nama saintifik Petai ialah Parkia speciosa. Petai kebiasaannya dijadikan ulam bagi orang-orang dahulu. Sekarang ini petai ini dipelbagaikan kegunaannya dalam masakan. Maklumla, orang Melayu ni memang kreatif dalam bab memasak ni. Ada yang masak sambal tumis ikan bilis petai, sambal tumis udang dicampur petai dan ada juga dijadikan jeruk. Petai ini memang sedap. Walau bagaimanapun, yang kurang sedap ialah bau mulut selepas makan petai dan juga air kencing orang yang makan petai. Baunya agak kuat dan kurang menyenangkan. Mungkin sebab inilah orang tKhasiat dan Kebaikan Petai Nama saintifik Petai ialah Parkia speciosa. Petai kebiasaannya dijadikan ulam bagi orang-orang dahulu. Sekarang ini petai ini dipelbagaikan kegunaannya dalam masakan. Maklumla, orang Melayu ni memang kreatif dalam bab memasak ni. Ada yang masak sambal tumis ikan bilis petai, sambal tumis udang dicampur petai dan ada juga dijadikan jeruk. Petai ini memang sedap. Walau bagaimanapun, yang kurang sedap ialah bau mulut selepas makan petai dan juga air kencing orang yang makan petai. Baunya agak kuat dan kurang menyenangkan. Mungkin sebab inilah orang tak suka makan petai. Okey, dipendekan cerita aku senaraikan beberapa khasiat Petai ni. 1) Dapat merawat masalah hati,kencing manis (Diabetes), dan buah pinggang. 2) Daun petai dapat merawat demam kuning. 3) Mengurangkan risiko penyakit strok. 4) Membantu perokok untuk berhenti merokok kerana vitamin didalamnya dapat membantu mengurangkan ketagihan kepada nikotin. 5) Mengurangkan derita penghidap anemia kerana petai kaya dengan zat besi yang dapat membantu menstimulasikan pembentukan sel darah merah. 6) Petai dapat mengurankan depresi kerana mengandungi Trytophan. 7) Mengurangkan risiko tekanan darah kerana mempunyai nilai potasium yang tinggi tetapi garam yang rendah. Kajian 1: Strok. Berdasarkan penelitian yang diperolehi daripada The New England Journal of Medicine mendapati amalan memakan petai setiap hari berupaya menurunkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40 peratus. Merokok. Petai dikatakan berupaya membantu individu yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, kalium dan magnesium yang terdapat di dalam petai dikatakan berupaya membantu tubuh sembuh cepat daripada ketagihan nikotin. 1. Anemia. Dengan kandungan zat besi yang tinggi, petai berupaya menstimulasi pembentukan sel darah merah sekali gus mengurangkan derita pesakit anemia. 2. Sembelit.Petai memiliki kandungan sera yang tinggi. la membantu memudahkan proses pencernaan sekali gus mengelakkan masalah sembelit. 3. Kegemukan.Hasil kajian yang dilakukan oleh Institut Psikologi Austria, mendapati tekanan yang dialami akibat kerja menyebabkan ramai yang memilih coklat untuk mengurangkan tekanan. Begitu pun, makanan tersebut sebenarnya membuatkan anda berhadapan dengan masalah kegemukan. Amalan memakanan petai berupaya mengatasi masalah kegemukan. 4. Depresi. Petai dipercayai dapat mengurangkan depresi. Ini kerana ia mengandungi Trytophan yang berupaya merubah mood seseorang menjadi lebih relaks dan tidak tertekan. Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8EfToday Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Efak suka makan petai. Okey, dipendekan cerita aku senaraikan beberapa khasiat Petai ni. 1) Dapat merawat masalah hati,kencing manis (Diabetes), dan buah pinggang. 2) Daun petai dapat merawat demam kuning. 3) Mengurangkan risiko penyakit strok. 4) Membantu perokok untuk berhenti merokok kerana vitamin didalamnya dapat membantu mengurangkan ketagihan kepada nikotin. 5) Mengurangkan derita penghidap anemia kerana petai kaya dengan zat besi yang dapat membantu menstimulasikan pembentukan sel darah merah. 6) Petai dapat mengurankan depresi kerana mengandungi Trytophan. 7) Mengurangkan risiko tekanan darah kerana mempunyai nilai potasium yang tinggi tetapi garam yang rendah. Kajian 1: Strok. Berdasarkan penelitian yang diperolehi daripada The New England Journal of Medicine mendapati amalan memakan petai setiap hari berupaya menurunkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40 peratus. Merokok. Petai dikatakan berupaya membantu individu yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, kalium dan magnesium yang terdapat di dalam petai dikatakan berupaya membantu tubuh sembuh cepat daripada ketagihan nikotin. 1. Anemia. Dengan kandungan zat besi yang tinggi, petai berupaya menstimulasi pembentukan sel darah merah sekali gus mengurangkan derita pesakit anemia. 2. Sembelit.Petai memiliki kandungan sera yang tinggi. la membantu memudahkan proses pencernaan sekali gus mengelakkan masalah sembelit. 3. Kegemukan.Hasil kajian yang dilakukan oleh Institut Psikologi Austria, mendapati tekanan yang dialami akibat kerja menyebabkan ramai yang memilih coklat untuk mengurangkan tekanan. Begitu pun, makanan tersebut sebenarnya membuatkan anda berhadapan dengan masalah kegemukan. Amalan memakanan petai berupaya mengatasi masalah kegemukan. 4. Depresi. Petai dipercayai dapat mengurangkan depresi. Ini kerana ia mengandungi Trytophan yang berupaya merubah mood seseorang menjadi lebih relaks dan tidak tertekan. Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
loading...
loading...
0 Response to " "
Catat Ulasan